Yetmek kökü nedir?
nor- – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe: “1. “Yakalamak, yapabilmek [geçişli fiil], 2. Yeterli olmak [geçişsiz fiil]” fiilinden türemiştir.
Millet kökü nedir?
Arapça milla(t) ملّة kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir ve “din, gelenek, bir dine ve geleneğe bağlı topluluk” anlamına gelir. Bu kelime Aramice/Süryanice millā מִלָּה “kelime” kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir. Bu kelime Aramice/Süryanice mālal fiilinden türemiştir, məlal מלל “konuşmak, söylemek”.
Yatı kökü nedir?
Yatı Köklerinin Modelleri ve Özellikleri Canlılara ve zevklere göre değişen dekoratif dal kök ürünleri bulunmaktadır. Örneğin; Ağaç dalları/kök ürünleri arasında en çok tercih edilen ağaç dallarından biridir. Bu ağaç genellikle 10 ila 15 cm boyunda olup çölde yetiştiği bilinmektedir.
Ekinlerin kökü nedir?
Bu kelime, Eski Türkçe ek- fiilinden, Eski Türkçe eki +In ile türetilmiştir. Daha fazla bilgi için eki inceleyin. İkincil anlamı, Ziya Gökalp tarafından popülerleştirilen hars “tarım” > “kültür” kelimesinin yeni dil uyarlamasıdır.
Yetinin kökü nedir?
Yeti – Nişanyan Sözlüğü. Yeni Türkçe eki +I(g) ile Türkçe “Türkiye” fiilinden türemiştir. Daha fazla bilgi için makaleye bakın.
Yetenek kelimesinin kökü nedir?
Talent – Nisanyan Sözlüğü. Yeni Türkçe eki +AnAk ile Türkçe “Türkiye” fiilinden türemiştir. Daha fazla bilgi için makaleye bakın.
Orman kökü nedir?
Orta Türkçe “orman” sözcüğünden türemiştir. Bu sözcük Eski Türkçe “kesmek” fiilinden türemiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Eğer or- fiiliyle ilişkiliyse, ek yapısı net değildir.
Ilıman kökü nedir?
ılıman – Nişanyan Sözlüğü. Türkçe-Türkçe port “gizli yer, fırtına sığınağı” kelimesinden türemiştir. Daha fazla bilgi için port maddesine bakın. Denizcilik dilinden bir kelime olmasına rağmen, muhtemelen Türkçe Türkçe’nin etkisi nedeniyle dil devrimi sırasında farklı bir anlam kazanmıştır, ılık.
72 millet kimdir?
Yunus Emre’nin şiirlerinde sıkça değindiği kavramlardan biri de “yetmiş iki millet” kavramıdır. Yetmiş iki millet; Hz. Peygamber’in hadislerinden esinlenerek ortaya atılan, İslam ümmetinin 73 fırkaya bölüneceğini, bunlardan 72’sinin cehennemde, birinin cennette olacağını belirten bir kavramdır.
Yoğurt kökü nedir?
Türkçeden dünya dillerine çevrilen “yoğurt” kelimesi, kökenini onunla birlikte yaşayan “süt uyutmak” ifadesinde gizlidir. Tarihi ve çağdaş Türk lehçelerinde ve Türkçede “uyut-” fiili “sütü mayalamak, yoğurt yapmak” anlamında kullanılır.
Tuzlunun kökü nedir?
Oysa “milh” kök kelimesi “tuz” anlamına gelmektedir. Dolayısıyla bu kökten türeyen “melih, meliha” kelimesi “tuzlu”, “melahat” kelimesi ise “tuzluluk” anlamına gelmektedir.
Tekne kelimesinin kökü nedir?
Eski Türkçedeki “yalak, yemlik” anlamına gelen “çizme” kelimesinden gelmektedir.
Gönülün kökü nedir?
Eski Türkçedeki köŋül “göğüs, (mecazi) yürek” kelimesinden türemiştir.
Sırılsıklam kökü nedir?
ıslak → sırılsıklam, çıplak → çıplak!!
Hindiba kökü nedir?
Hindiba kökünden elde edilir. İsim benzerliği olsa da karahindiba köküyle karıştırılmamalıdır. En önemlisi, kahve yerine kullanılması birçok kişi tarafından sabah kahvesi rutinine sağlıklı bir alternatif olarak kabul edilir. Bu nedenle hindiba kökü kahvesi sabah rutininizin bir parçası olabilir.
Yetmek ne demek TDK?
Yetmek fiili “doğumdan sonra büyümek” anlamına gelir.
Yeter Türkçe mi?
Yeter ismi Türk ismidir. Dolayısıyla Türk kökenlidir.
Yeterli kelimesinin kökü nedir?
Türkçedeki “yeter” fiilinden Yeni Türkçe eki +lIk ile türemiştir.
Içermek kökü nedir?
Geçişli f. (