İçeriğe geç

Davaların Ayrılması Ne Demektir

Ayırma kararı ne demek?

Yargılamanın usulüne uygun şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla Mahkeme, davanın herhangi bir aşamasında, birlikte açılmış veya sonradan birleştirilmiş davaları ayırmaya, talep üzerine veya kendiliğinden karar verebilir.

Davaların birleştirilmesi ne demek?

HMK Madde 166 – Davaların birleştirilmesi (1) Aynı yargı çevresindeki aynı derece ve unvana sahip hukuk mahkemelerinde açılan davalar, aralarında bağlantı varsa, talep üzerine veya davanın herhangi bir aşamasında kendiliğinden, ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir.

Davaların yığılması ne demektir?

6100 sayılı Kanun’daki maddenin gerekçesi: Davacının aynı davada, aralarında derecelilik ilişkisi, yani asli-fer’i ilişki kurulmaksızın, aynı davalıya karşı birden fazla bağımsız talep ileri sürmesine istinaden istifleme denir.

Mahkeme dosyaları neden birleştirilir?

Bu hükmün amacı, devam eden uyuşmazlıkların birlikte karara bağlanmasını uygun kılmaktır. Amaç, tüm delillerin birlikte değerlendirilmesi, daha adil bir karara varılması ve alınacak kararlarda olası değerlendirme hatalarının önlenmesidir.

Dosyanın ayrılması ne demek?

Davaların ayrılması, soruşturma aşamasında tek bir esasa göre ele alınan davaların yeni bir esasa göre ayrı ayrı görülmesi anlamına gelir. Mahkeme, yargılamanın herhangi bir aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden, yargılamanın daha iyi bir şekilde akmasını sağlamak amacıyla davaları ayırmaya karar verebilir.

Davalar ne zaman birleşir?

Davalar arasında bağlantı varsa davaların birleştirilmesine karar verilir. (HMK-m.

Birleştirme kararını kim verir?

Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar diğer mahkeme için bağlayıcıdır.

Birleştirme kararına itiraz edilir mi?

CMK’nın 267. maddesinde; hâkim kararları ve kanunla belirlenen hallerde mahkeme kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulabileceği hükme bağlanmıştır. CMK’nın birleşmeye ilişkin hükümleri incelendiğinde, bu kararlara karşı temyiz yoluna başvurulabileceğine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır.

Birleştirme kararı istinaf edilebilir mi?

“Aynı yargı çevresinde, aynı derece ve aynı unvana sahip hukuk mahkemelerinde verilen davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabilir; bölge adliye mahkemesi kararlarına karşı ancak ilamla birlikte istinaf yoluna başvurulabilir.

Karar türü birleştirme ne demek?

İçtihat birleştirici kararlar, benzer konularda bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlardan doğabilecek uyuşmazlıkların hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla özel bir içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.

Birleştirme talebi nedir?

Dosyaların birleştirilmesi talebine örnek; Konusu ve tarafları aynı olan, farklı referans numaraları ile açılmış iki ayrı dosyanın birleştirilmesi talebine örnek olup, bunlardan biri hakkında alınan kararın diğerini de etkilemesi durumudur.

Hangi dosyalar birleştirilir?

İlgili olduğu bulunan davalar birleştirilebilir. İkiden fazla davanın birleştirilmesi de mümkündür. Aynı yargı alanındaki aynı düzeydeki ve aynı unvana sahip hukuk mahkemelerinde açılan davalar birleştirilebilir. Bunun gerçekleşmesi için aralarında bir bağlantı olması gerekir.

Dosya Birleştirme nasıl olur?

Dosyaları birleştirmek için Acrobat’ı açın: Araçlar sekmesini açın ve Dosyaları Birleştir’i seçin. Dosya ekleyin: Dosya Ekle’ye tıklayın ve PDF’nize eklemek istediğiniz dosyaları seçin. PDF’leri veya PDF’lerden ve diğer dosyalardan oluşan bir belge grubunu birleştirebilirsiniz.

Mahkeme kararları birbirini bağlar mı?

Ceza ve hukuk mahkemesi kararları genellikle birbirini etkilemez. Bunun nedeni, hukuk ve ceza yargılamalarının yapısı, konuları, amaçları, delil değerlendirmesi ve usul yöntemlerinin birbirinden farklı olmasıdır. Ancak, bireysel durumlarda ceza ve hukuk mahkemesi kararları birbirini etkiler.

Ceza dosyaları nasıl birleştirilir?

Kovuşturmanın herhangi bir aşamasında, üst mahkeme ilgili ceza davalarını birleştirmeye veya ayırmaya karar verebilir. Birleştirilmiş davalarda, ilgili mahkemenin mahkeme prosedürü uygulanır. Gerçekler açıklığa kavuşturulduktan sonra, ayrı davalar aynı mahkeme önünde devam eder.

Tefrik kararından sonra ne olur?

CMK’nın 10. maddesinin 3. fıkrasında yer alan “Esas itibariyle inceleme sonucunda ayrılan davalar aynı mahkemede görülmeye devam edilir” hükmünden anlaşıldığı üzere, iddianame okunduktan sonra ayrılan davalar, yeni esas numarası alınarak aynı mahkemede görülmeye devam edilir.

Karara çıkmış ne demek dosyada?

Kararın verildiği bir davada, “sonuç” terimi nihai kararın verildiği anlamına gelir. Bu nihai kararın verildiği davada, davalı veya davacı temyiz veya temyiz süresinin kapanmasını bekliyordu. Temyiz ve temyizin mümkün olduğu davalarda, bu yöntem kullanılmazsa dava kesinleşir.

AYM birleştirme kararı ne demek?

İçtihatların birleştirilmesi Kararlar, Yargıtay’ın kararlarıdır. Anayasa Mahkemesi kararlarını Genel Kurul’da verir. Bu nedenle, diğer mahkemelerden farklı olarak Anayasa Mahkemesi, daireler arasındaki içtihat anlaşmazlıklarına tabi değildir.

Birleştirme kararına itiraz edilir mi?

CMK’nın 267. maddesinde; hâkim kararları ve kanunla belirlenen hallerde mahkeme kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulabileceği hükme bağlanmıştır. CMK’nın birleşmeye ilişkin hükümleri incelendiğinde, bu kararlara karşı temyiz yoluna başvurulabileceğine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir